Δανειστήκαμε τις «5 κινήσεις για τον τέλειο εσπρέσο» που προτείνει ο κ. Σίμος Γεωργόπουλος στο άρθρο του στο περιοδικό Οινοχόος.
Ο λόγος που κυρίως δανειστήκαμε αυτό το άρθρο είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους εμάς που φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι με τις μηχανές που χρησιμοποιούν έτοιμες μερίδες καφέ.
Τα tips του κ. Γεωργόπουλου είναι:
- Εν αρχή το νερό. Το καλύτερο είναι αυτό που έχει περάσει από ένα φίλτρο κανάτας ή βρύσης. Μη γεμίζετε το δοχείο κατευθείαν από τη βρύση διότι το χλώριο θα προσδώσει δυσάρεστη γεύση στο καφέ, αλλά αποφύγετε και τα εμφιαλωμένα νερά, αφού η υψηλή περιεκτικότητας τους σε άλατα και ιχνοστοιχεία θα κάνουν το εσωτερικό της μηχανής σας να μοιάζει με γυαλόχαρτο!
- Δώστε χρόνο στη μηχανή σας. Θεωρητικά είναι «ετοιμοπόλεμη» μετά από 45 δευτερόλεπτα, όταν οι διακόπτες ανάψουν σταθερά. Στην πράξη όμως, αν την αφήσετε να ζεσταθεί καλά, ο καφές θα είναι λιγότερος χορτώδης, περισσότερο μπαχαρένιος αλλά και πιο αρμονικός γευστικά. Οι δοκιμές μου έδειξαν ότι τα 9 λεπτά δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, ενώ περαιτέρω ζέσταμα δρα αρνητικά. Άλλωστε, και η ίδια η μηχανή είναι προγραμματισμένη (σοφά) να κλείνει αυτόματα μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
- Ξεχάστε τα 40ml (σχεδόν 35 γρ.) τελικού υγρού που προτείνει ο κατασκευαστής. Μπορεί να σας φανεί εξωπραγματικό, αλλά ο πιο γλυκόπιοτος και με μακρά επίγευση καφές έρχεται στα 20 γρ. Για να επιτύχετε αυτή την ποσότητα αφαιρέστε τα δοχεία συλλογής, τοποθετήστε μία ζυγαριά με το φλιτζάνι κάτω από το στόμιο και σταματήστε τη ροή στα 15 γραμμάρια (αφού η μηχανή συνεχίζει να τρέχει ρίχνοντας άλλα 5). Με τον ίδιο τρόπο προγραμματίστε το δοσομετρητή της μηχανής. Αν οι δύο γουλίτσες σας φαίνονται λίγες φτιάξτε κι άλλον, κι άλλον, κι άλλον….
- Μην αφήσετε το κουμπί lungo να κάνει τη δουλειά! Ακόμη και αν επιθυμείτε ένα καφέ με περισσότερο νερό, η υπερβολική σε χρόνο εκχύλιση θα του προσδώσει καμμένα αρώματα και θα τον κάνει επιθετικό – ιδιαίτερα όταν κρυώσει. Προτιμήστε να παρασκευάσετε ένα κανονικό εσπρέσο (20 γραμμάρια) και κατόπιν συμπληρώστε όση ποσότητα θέλετε προσθέτοντας ζεστό νερό. Ο καφές σας θα είναι πιο αρωματικός και απαλός.
- Η αφαλάτωση παίζει ρόλο! Μία απαλλαγμένη από άλατα μηχανή προσφέρει εντονότερο flavor, μεγαλύτερο βάθος στη γεύση και λιγότερη επιθετικότητα στον καφέ. Άσχετα με τη συχνότητα καθαρισμού που προτείνει η εταιρεία, εγώ θα πρότεινα να κάνετε αφαλάτωση κάθε δύο μήνες, ιδιαίτερα αν παρασκευάζετε πάνω από 2-3 καφεδάκια την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρησιμοποιείτε το καθαριστικό που η εταιρεία προτείνει για την μηχανή σας.
0 Σχόλια